dd

GRY

piątek, 24 października 2014

Pasztet z selera



Witajcie!

 

Jakiś czas temu miałam okazję spróbować pasztet z  selera. Wydawało mi się, że nie będzie dobrze smakował, jednak bardzo się myliłam. Postanowiłam również zrobić go w domu. 

 

 



  Składniki:

 

1kg selera

2 cebule 

1 masło

6 jaj

1 szklanka wody

3 ząbki czosnku

1 szkl. bułki tartej

2 kostki bulionu drobiowego

sól i pieprz do smaku

 

 

Wykonanie

 

Seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach, wlać wodę,  dodać przyprawy, kostki drobiowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godz. na małym ogniu. Gdy upłynie czas, garnek zdjąć z ognia i całą masę ostudzić.

Później dodać żółtka oraz bułkę tartą, wymieszać. Na koniec dodać ubite białka. Masę lekko wymieszać i wlać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 1,5 godz. w  temperaturze 180 * C.

 

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz