Pasztet z selera
Witajcie!
Jakiś czas temu miałam okazję spróbować pasztet z selera. Wydawało mi się, że nie będzie dobrze smakował, jednak bardzo się myliłam. Postanowiłam również zrobić go w domu.
Składniki:
1kg selera
2 cebule
1 masło
6 jaj
1 szklanka wody
3 ząbki czosnku
1 szkl. bułki tartej
2 kostki bulionu drobiowego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach, wlać wodę, dodać przyprawy, kostki drobiowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godz. na małym ogniu. Gdy upłynie czas, garnek zdjąć z ognia i całą masę ostudzić.
Później dodać żółtka oraz bułkę tartą, wymieszać. Na koniec dodać ubite białka. Masę lekko wymieszać i wlać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 1,5 godz. w temperaturze 180 * C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz