dd

GRY

środa, 8 października 2014

Pyszny ketchup domowej roboty

 

 

Witajcie!

 

Będąc w Polsce na wakacjach, miałam okazję spróbować ketchupu domowej roboty z cukinii. Tak, ja na początku też byłam zdziwiona, gdyż w smaku nie była zupełnie wyczuwalna. 



 Przepis:

1,5 kg cukinii 
0,5 kg  cebuli 
1,5 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 duży ząbek czosnku
400 g przecieru pomidorowego
Garść soli

Przygotowanie:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać solą i zostawić na około 6 godzin. Nie odciskać w ogóle  z wody, która się nagromadziła. Postawić na gazie i gotować, aż wszystko zmięknie.
Do garnka z cukinią wsypać cukier, wlać ocet, pomieszać i gotować około 20 min.
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować około 20 min., od czasu do czasu mieszając, aby nam się nic nie przypaliło. Wszystko zblendować i  gorący ketchup przelać do słoiczków, odwrócić je na około 20 min., aby się szczelnie zamknęły.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz